Des de la Secció de Memòria Històrica us voldríem recomanar una sèrie de documentals on-line i gratuïts sobre el tema de la memòria (exili, holocaust, fosses,..) .
Sols cal que cliqueu sobre el títol i se us obrirà al dispositiu.
Documentals online
El documental tracta de desvetllar els interessos polítics i les herències franquistes que encara es perpetuen a Espanya, 40 anys després, perquè encara moltes víctimes no siguin reconegudes com a tals ni hi hagi una voluntat per desenterrar tota la veritat del que ha passat durant aquests anys.
Dotze anys després de l’alliberament i descoberta dels camps de concentració nazis, Alain Resnais entra al desert i sinistre campament d’Auschwitz, on l’herba creix de nou, alternant amb imatges d’arxiu (en blanc i negre, rodades el 1944) que reconstrueixen la tragèdia inimaginable que van patir els presos, així com les causes i conseqüències d’aquesta tragèdia: de l’adveniment del nazisme i la deportació dels jueus al judici de Nuremberg.
Es tracta d’un audiovisual sobre el Banc d’ADN, que es va estrenar el novembre del 2014, després d’haver fet un seguiment del procés de creació del Banc d’ADN pels desapareguts a la Guerra Civil creat per Marc Antoni Malagarriga Picas (fill de l’Ametlla de Merola) i Roger Heredia Jornet. És un documental interactiu per ajudar a fer entendre la necessitat d’aquesta eina genètica per a la identificació de persones i difondre-ho. I és que només a Catalunya, més de 4.600 famílies busquen algun parent desaparegut. Encara esperen que s’exhumin els centenars de fosses comunes que queden per obrir, tant de la Guerra Civil com de la dictadura posterior.
El documental, de quinze minuts de duració, tracta sobre el besavi de Roger Herèdia, el padrí Jaume, que va ser abatut i se’n va perdre el rastre entre les serres de Pàndols i de Cavalls durant la Guerra Civil. Per aquest motiu, en Roger, membre de la policia científica dels Mossos d’Esquadra, ha promogut i creat un banc d’ADN amb l’objectiu d’identificar i relacionar els desapareguts amb els seus familiars i poder donar-los-hi sepultura.
Després de la derrota a l’Ebre, la República, la Generalitat, la democràcia i la llibertat tenen les hores comptades. Tot i els intents de la premsa i la ràdio per aixecar la moral, la majoria de la població ja només espera l’arribada dels franquistes. Paral·lelament, comença l’exili més traumàtic de la nostra història. Més de mig milió de persones han de marxar cap a l’exili per salvar les seves vides de la repressió de Franco.
Dos documentals imprescindibles sobre la repressió feixista durant els primers moments de l’alçament militar contra el govern democràtic de la República Espanyola el juliol de 1936. La primera part compta amb testimonis de les matances a diferents pobles d’Extremadura ordenades pels promotors del cop d’Estat i executades per escamots falangistes i l’exèrcit de Franco. La segona part tracta sobre la repressió a Catalunya, el darrer bastió de la resistència antifeixista durant la guerra.