Vés al contingut

Modelisme Ferroviari

La Secció de Modelisme Ferroviari, som un grup d’amics i socis de l’Ateneu, que tenim en comú una gran afició al tren i tot el que l’envolta.

En un començament érem només quatre persones i actualment arribem a ser vint persones.

Ens agrada el tren real i particularment el tren en miniatura, amb les seves diferents escales, essent les més habituals per tenir en una casa normal l’escala H0 (1/87) o l’escala N (1/160).

Els diversos components de la secció, poden tenir l’ escala H0 o la N.

El principal objectiu de la Secció de Modelisme Ferroviari, és posar en comú tot allò que cadascú de nosaltres fa, coneix, experimenta, etc. en el nostre món, especialment en el tren en miniatura.

Hem de pensar que aquest món/afició, és d’una amplitud de camps i aspectes, que no imagina la persona que no ho coneix en profunditat.

Has d’aprendre a dissenyar maquetes de trens, on has de construir estructures, muntanyes, carreteres, pobles, estacions, rius, ponts, pintura, etc etc etc.

Després sobre els trens, has d’aprendre els diferents sistemes, tècniques, tecnologia, etc de com funcionen i els sistemes de control. Poden circular en sistema analògic, en sistema digital i també controlats per un programa d’ordinador.

Un segon objectiu és fer vàries sortides en grup per visitar les diferents instal·lacions de trens, sobre tot en miniatura, però també real, que hi ha a Catalunya.

Un tercer objectiu és participar en algunes trobades de trens que es fan a Catalunya, la més important un saló internacional del tren “Lleida-Expotren”, que es celebra cada any a la ciutat de Lleida, en el mes de març.

La Secció de Modelisme Ferroviari es reuneix en l’Ateneu des del setembre al juny, normalment cada 15 dies i sempre en dissabte a la tarda.

En les reunions cada assistent exposa idees, habilitats, novetats invents, etc etc sobre l’ampli tema dels trens, tant reals com en miniatura.

Molts de nosaltres tenim la nostra pròpia maqueta a casa, i també els nostres propis trens amb les diferents escales i sistemes de funcionar.

En l’Ateneu, disposem d’una aula que compartim amb la secció de Fotografia, on hi hem construït una maqueta amb el sistema de mòduls, en escala N, per poder fer circular trens d’aquesta escala i també disposem d’una instal·lació de l’escala H0, per poder fer circular trens d’H0.

En les reunions, també fem tallers i expliquem uns i altres, les diverses maneres de construir les maquetes, d’aplicar les diverses tecnologies existents i el diversos sistemes i maneres de decorar les nostres maquetes. En resum, uns aprenem dels altres, ens ho passem molt bé i gaudim de la nostra afició.

Si us hi volem apuntar, haureu de fer-vos socis/sòcies de la nostra Entitat, i prèviament podeu demanar a secretaria informació sobre el tema.

ACTIVITATS 2019

L’activitat més important del Grup de Modelisme Ferroviari de l´Ateneu Popular de Ponent durant el curs, es la construcció d’una maqueta modular a escala N. D’uns set metres i que representa l’estació de Cervera i la construcció d’una nova maqueta a escala Ho. També d’uns set metres .

La finalitat de la seva construcció , a més d’exposar-la a la Fira Expotren ,que es fa a la ciutat de Lleida cada any, Fira d’àmbit internacional pels seus expositors ,i on l´Ateneu , a part de la seva participació ,també hi es col·laborador.
Dintre de la Secció de Modelisme , Es pretén tant a motivar les relacions interpersonals com les destreses i habilitats dels membres de la Secció de Modelisme ,per aquest motiu a més de les trobades quinzenals fen sortides fora de la Ciutat de Lleida ,visitant altres activitats fetes per diferents associacions. Aquest any la visita més important va a ser al Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova la Geltrú. A on celebraven el 170 aniversari de la circulació del primer tren entre Barcelona i Mataró , la sortida al Màgic món del Tren de Santa Eugènia de Berga, on hi ha dues maquetes de maquetes és en escala HO i l’altra és en escala 0 i la sortida a Martorel

ACTIVITATS 2020

Durant el últims anys, les activitats del Grup de Modelisme Ferroviari de l´Ateneu Popular de Ponent, es la construcció de dos maquetes , una modular de escala N ( de uns set metres) i una de escala HO.

La finalitat de la seva construcció , a més  de exposar-la a la Fira  Expotren , que es fa a la ciutat de Lleida cada any, Fira de àmbit internacional pels seus expositors , i on l´Ateneu , a part de la seva participació , també es entitat col·laboradora des de els inicis de la Fira al 2010.

L´ any 2020, a causa de la pandèmia del covid, les nostres activitats internes , reunions  dels membres del Grup de Modelisme  al Ateneu Popular per seguir fer la construcció de les maquetes i  fomentar les relacions interpersonals, etc  s´ han vists truncades.

Tant mateix l´activitat més  important externa que era la Fira Expotren, va ser  anul·lada a causa de la pandèmia.

Les sortides fora de la ciutat de Lleida, visitant altres activitats fetes per diferents associacions, tampoc es van poder  portar a terme.

No obstant al mes de setembre  vam  participar a la trobada de mòduls ferroviaris digitals, que es  va fer a les festes de tardor al Local Social Arqués de Rufea, d´ aquesta activitat adjuntem material fotogràfic.