Vés al contingut

El Tossal de Moradilla i la Memòria Històrica

En la nostra entrada d’avui i aprofitant els articles que han aparegut a la premsa en els darrers dies parlarem de la relació que té el Tossal de Moradilla amb la memòria dels lleidatans.


D’una banda, en Joan Ramon González en el seu article “Lo meu Tossal de Moradilla” publicat al diari Segre ens explica que “excavat a les margues de sota la pedra hi ha una curiosa fortificació bastida pel “XII CE/BOF 37/2º cia/ X-XII-38”, és a dir pel Dotzè Cos d’Exèrcit de la Brigada d’Obres i Fortificacions 37, Segona Companyia, el 10 de desembre de 1938… Tretze dies després l’exèrcit franquista començava la definitiva ofensiva sobre Catalunya! Aquestes fortificacions serviren per a la poderosa escena final de La fiel infatería (la pel·lícula que es rodà totalment a Lleida –Atarbe en el film– l’any 1959) quan l’exèrcit franquista lluita per conquerir el Cerro Quemado i posar finalment la bandera dalt de la torre després de vèncer una formidable resistència dels “rojos”.


Uns dies després apareixia també a la premsa un article d’un altre soci de l’Ateneu, en Quintí Casals, ” Lo nostre Tossal de Moradilla” inserit en un reportatge del Segre anomenat SOS pel Tossal de Moradilla on es recollia la campanya iniciada pel Centre d’Estudis Comarcals del Segrià i obert a totes les entitats i institucions que s’hi vulguin sumar per posar en marxa una campanya per conservar l’entorn natural, arqueològic i històric del turó, el segon més important de riquesa patrimonial després del de La Seu Vella.
I és que està clar que d’acord amb la definició de Pierre Nora, la memòria històrica és l’esforç que de manera conscient fan el grups humans per trobar-se amb el seu passat, ja sigui real o imaginat, valorant-ho i tractant-lo amb especial respecte. Es comprèn, per tant, com un esforç per part de la societat i de les institucions d’un país per recuperar part de la seva història passada. Cal doncs poder conservar aquest passat, referenciant-lo, estudiant-lo i integrant-lo en el nostre patrimoni perquè el puguem passar a les generacions venidores en les millors condicions. Des de l’Ateneu ens unim també a aquesta demanda de recuperació del Tossal per part de les administracions responsables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *