Vés al contingut

Presentacions de llibres

Presentació: “LA LLAVOR DE LA REVOLTA” de NÚRIA RIBALTA ( Ed. Pagès)

Conferenciants:

Núria Ribalta (autora ) i Josep Pàmies ( pagès i membre fundador de Dolça Revolució )
Dia i hora: Dimarts 21 d’abril a les 19 h. a la Sala Nausica.

La llavor de la revolta ens explica la història d’una jove a cavall de dos mons, igualment atrapats en l’enganxosa teranyina d’una globalització que posa en risc l’agricultura tradicional, tot generant misèria i crisi alimentària. Més que la història individual i particular de la protagonista, l’obra vol ser un clam a favor de la llibertat i la identitat dels pobles.

“Presentació de la novel·la histórica La melodía del desig”, Premi de narrativa Alfons el Magnànim 2013 (30 de gener de 2015)

Aquest mes us proposem una novel·la històrica de Ferran Garcia-Oliver, Premi Alfons el Magnànim de Narrativa 2013. Entorn de Magdalena i Genís desfila una galeria de personatges a través dels quals emergeix el rostre d’una València fabulosa, riallera i funesta, rica i miserable, noble i canalla, tremendament atractiva.
Llegiu-la i veniu a comentar-la junt amb la coordinadora Montserrat Torres.
L’autor va ser presentat pel soci Carmel Aran i ens va explicar com va desenvolupar la novel·la. La Sala Nausica va reunir gran nombre de persones que van gaudir de la interessantíssima xerrada del Ferran que ens va transportar a la València del segle XV. El públic assistent va dialogar amb l’autor i finalment ens va poder signar els exemplars de la seva obra que van venir a vendre de Llibreria Caselles. Donem molt efusivament les gràcies al Ferran per venir des de València a presentar aquesta magnífica novel·la.

Presentació de la revista PLEC 

Una hora després de l’Audició de Nadal pels alumnes de l’Aula de Música ha tingut lloc la presentació del segon número de la nova revista cultural PLEC.
Amb l’assistència de nombrós públic de l’àmbit cultural, artístic, literari, editor, etc., en Josep Maria Maya i en Pere G. Sandoval han presentat una revista realment innovadora, fresca i actual, el número dos de la qual han aprofitat per fer un homenatge al recentment desaparegut Jordi Gort i Solé.

Presentació de Beneïda terbolina (20 de febrer de 2014)

Aquest passat dijous 20 de febrer de 2014, a les 19.00h a la Sala Nausica va tenir lloc la presentació del llibre Beneïda terbolina. Des dels Pirineus a la terra plana II.

Van intervenir l’escriptora Marta Alòs, l’editor Lluís Pagès i l’autor Josep Mitjana Berdié. L’autor ens va explicar detalladament la seva obra. A la primera part fa un treball genealògic dels habitants dels pobles de Biscarbó i el seu entorn, a la segona part, “Vivències” tracta anècdotes i a la tercera i última part del llibre tracta de la confecció d’un jardí botànic que té a Alcoletge anomenat “El Jardí dels Rodets” amb arbres de tot el món que ens permet conèixer relats de viatges. Vam gaudir també de la lectura de fragments del llibre, escrit en llengua pallaresa, per reflectir la llengua oral, el dialecte emprat allà. Va ser una velada molt agradable, amb gran assistència de socis i amics de l’Ateneu Popular de Ponent.

Presentació “Geografia Literària de Ponent” de Llorenç Soldevila

El dijous 22 de maig de 2014, a les 20 hores, a la Sala Nausica, va tenir lloc la presentació del llibre Comarques lleidatanes, l’Alt Pirineu i l’Aran a càrrec de l’autor Llorenç Soldevila i Balart. Mestre, doctor en Filologia Catalana i professor titular de la Universitat de Vic.
Ens ha explicat que aquest volum forma part d’una obra de deu volums que vol posar a l’abast d’un públic lector ampli una vasta antologia de paisatges i textos vinculats al territori. S’hi recullen poemes, narracions, cartes, notes de dietari, escenes teatrals, cançons i breus cròniques periodístiques o de gènere assagístic.
 
Consulteu la pàgina web Geografia literària dels Països Catalans i gaudireu d’aquest 
treball tan interessant, és la següent: www.endrets.cat/

Presentació de “Tradició i Llibertat. Fonaments per a una nova Catalunya

 
(4 de setembre del 2014)
 

El llibre, segons els seus autors, planteja la necessitat d’omplir de contingut transcendent una Catalunya independent, ja que si la pobresa material és terrible, la pobresa espiritual esdevé mortal per a un poble.
Seran presents dos dels autors, el Ferran Iniesta i l’Agustí Nicolau Coll.
Aquest llibre ja ha estat presentat a diferents indrets de Catalunya amb una resposta molt bona i entusiasta en molts casos.
Esperem que porteu força socis i amics convidats i que omplim de gom a gom la sala Nausica!

Tradició i Llibertat. Antics fonaments per a una nova Catalunya d’Agustí Nicolau Coll, Ferran Iniesta i Josep Maria Gràcia, i pròleg de Albert Sánchez Piñol. , Ed. Bellaterra, 2014.

Per què en soc?” de José M. Murià (23 d’octubre de 2014)

Tot i que l’autor va néixer a Mèxic, la primera llengua que va escoltar,entendre i parlar fou la catalana. Fill i nét de catalans exiliats, no va trepitjar Catalunya fins als vint-i-un anys. A poc a poc, va anar desenvolupant en el seu interior un doble sentiment de pertinença nacional fruit de les experiències que va tenir tant a Mèxic com a Catalunya.
José Maria Murià i Rouret és un distingit historiador mexicà que ha vingut a donar-nos a conèixer el seu nou llibre i les seves experiències vitals de catalanitat, ens diu que li agradaria arribar a ser “el més catalanista dels mexicans”.
Vam gaudir molt amb la seva presència, ens va signar exemplars del seu llibre i ens va obsequiar amb dos obres seves per la biblioteca de l’Ateneu.

CONFERÈNCIA/ XERRADA de l’historiador lleidatà QUINTÍ 

CASALS BERGÉS (12 de desembre de 2014): 
LA RENAIXENÇA A LLEIDA.
 

Quintí Casals ens ha donat una visió històrica de la Lleida cultural i política dels segles XVIII, XIX i començaments del XX a travès de dos dels seus llibres: Modernització i Renaixença a la Lleida del segle XIX i L’obra de la Mancomunitat de Catalunya a les terres de Lleida (1914-1923). Els socis i públic en general han pogut debatre amb l’autor al final de la xerrada. I l’Editorial Pagès al concloure la conferència ha posat a la venda exemplars d’aquestes obres.