Vés al contingut

Almatret-Búnquers del Cingle de la Pena

QUE?

ALMATRET– BÚNQUERS DEL CINGLE DE LA PENA

Durant la Guerra Civil, Almatret com molts altres pobles, va sofrir bombardejos, morts, assassinats, repressió a la postguerra, exili, etc. L’Exèrcit republicà hi va construir búnquers, trinxeres, emplaçaments artilleria i, fins i tot, un petit hospital militar per defensar la línia de l’Ebre. 

L’estiu del 1938 tota una divisió republicana de 9.000  soldats s’instal·là secretament per les rodalies.La matinada del 25 de juliol de 1938 van travessar el riu Ebre davant d’Almatret i amb aquests fets va començar la batalla més sagnant de tota la Guerra Civil. 

Durant 12 dies aquells nois varen lluitar als plans de Faió i els Aguts contra forces molt superiors en material i soldats. Varen morir, resultar ferits o caure presoners un total de 3.000 joves, 900 dels quals varen morir en el combat. Al bàndol franquista també hi hagueren morts i ferits, però molts menys. 

La nit del 6 d’agost els supervivents van tornar a travessar el riu. Van ser enviats a d’altres llocs de la batalla de l’Ebre i varen continuar lluitant. 

No sabem quants més van morir o resultar ferits, però sí que molts d’ells van quedar mutilats i invàlids. Tampoc sabem quants d’ells feren cap a l’Exili, als camps de concentració o a les presons franquistes. El que sabem segur és que ells van patir molt, així com també els seus pares, germans, mullers, fills…

L’equip de Memòria Històrica de l’Ateneu us proposem una excursió a aquest municipi de la província de Lleida que és l’únic que es va veure plenament involucrat en la Batalla de l’Ebre. Aquesta excursió és també un petit homenatge  a aquests xicots, als que estaven a l’altre costat i a les seves famílies.

Anirem fins al Cingle de la Pena per fer un recorregut per la línia de trinxeres, veurem una trinxera, un búnquer i un niu de metralladores. Per la tarda visitarem el museu de la vida rural i una galeria d’heràldica.

Com caminarem durant una estona recomanem calçat còmode i roba d’abric. 

Si hi esteu interessats podeu inscriure-us:

  • a partir del 5 de febrer

  • per correu electrònic a memoriahistorica@ateneulleida.cat

  • Preu: 17 €  (Inclou el desplaçament en autocar, els guies i la visita al Museu d’Almatret). Un cop us confirmem la plaça haureu de fer el pagament al compte que us indicarem.

Pel dinar hi ha la possibilitat de fer-ho en un restaurant al poble on ens han ofert un menú a 15€. Es pagarà allí mateix. O, si ho preferiu, el voleu portar de casa, carmanyola o entrepà i gaudir de l’aire lliure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *