Omet al contingut

La Jonquera-Ribesaltes

La secció d’excursionisme amb la col•laboració de l’equip de Memòria Històrica us tornem a proposar desplaçar-nos fins a la Catalunya Nord. Dissabte al matí farem una visita guiada al Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera (MUME).

Després de dinar anirem fins al municipi de Colliure on visitarem la tomba d’Antonio Machado. De camí farem una parada fotogràfica amb una breu explicació al pas fronterer de Portbou.

L’endemà visitarem el Camp de Ribesaltes, que duu el nom oficial de Camp Mariscal Joffre. Avui dia és un museu de la memòria per explicar la persecució i l’assassinat de poblacions de jueus.

Els primers presoners de Ribesaltes, però, serien els republicans espanyols obligats a fugir pels Pirineus a partir del gener del 1939. El colonialisme i l’estigmatització de les poblacions considerades apàtrides, treballadors estrangers, refugiats o ciutadans d’un país enemic formen part de la història europea que es vol explicar i conèixer en aquest museu.

Reserva de places: (màxim 4 places) Per correu electrònic a memoriahistorica@ateneulleida.cat

L’excursió va adreçada a les persones sòcies de l’Ateneu, però si hi esteu interessats i no en sou, no dubteu a contactar amb nosaltres.

Un cop us confirmem la plaça, haureu de fer el pagament abans del 20 de setembre per completar la vostra reserva.