Vés al contingut

Inscripcions VIATGE DE MEMÒRIA A FRANÇA: Limoges- Oradour-sur-Glane- Toulouse

Dies Excursió

29/09- 01/10/2022

Inscripcions

memoriahistorica@ateneulleida.cat

Lloc

VIATGE DE MEMÒRIA A FRANÇA: Limoges- Oradour-sur-Glane- Toulouse

QUE?

VIATGE DE MEMÒRIA A FRANÇA: Limoges- Oradour-sur-Glane- Toulouse

Del 29 de setembre a l’1 d’octubre de 2022

Aprofitant la festivitat de Sant Miquel us proposem un viatge de 3 dies per visitar la vila-màrtir d’Oradour-sur-Glane, que és el Centre de Memòria Històrica més important de França. També anirem al Museu de la Resistència i la Deportació a Toulouse, i farem un passeig pel centre d’aquesta ciutat i pel de Limoges.

De camí cap a Limoges, visitarem el cementiri de Montauban.

Reserves al correu: memoriahistorica@ateneulleida.cat

Nota: Un cop confirmada la reserva, es farà un únic pagament durant el mes de juny.

Dijous, 29 de setembre:

Punt de trobada per sortir tots plegats: a les 6.30 h del matí al pàrquing del Camp d’Esports..

Sobre les 8.30 – 9 h farem una parada a Bossost per esmorzar i a continuació seguirem la nostra ruta fins arribar a Montauban

Aquest municipi de la regió d’Occitània a l’Estat francès va  ser el destí de molts polítics espanyols després del cop d’estat de Franco. 

Hi farem únicament una breu visita al seu cementiri on hi ha la tomba de Manuel Azaña, que com sabeu va ser el segon i darrer President de la II República Espanyola (19361939). Va ser un dels polítics i oradors més importants en la política espanyola del segle xx, a més d’un notable periodista i escriptor. 

Després de dinar seguirem la nostra ruta fins arribar a Limoges on ens adreçarem al nostre hotel per instal·lar-nos, sopar i descansar.

Divendres, 30 de setembre:

Després d’esmorzar anirem fins al municipi d’Oradour-sur-Glane, vila màrtir i centre de Memòria Històrica, el més important de França.

Classificades com a monument històric l’any 1946, les ruïnes d’aquest poble  són visitades per 300.000 persones cada any. Per si soles, aquestes restes aviat no serien suficients per perpetuar un missatge de memòria i pau i va arribar el moment de fixar aquesta memòria concreta mitjançant la creació d’un centre d’interpretació, que no presenta ni objectes ni col·leccions, sinó que permet al visitant fer un recorregut explícit, històric i didàctic en el transcurs de l’exposició permanent.

La ruta convida el visitant a submergir-se en la història d’Oradour, des de la Segona Guerra Mundial fins a la postguerra, en un edifici on l’escenificació dels espais interiors evoquen simbòlicament la massacre i les seves conseqüències.

Finalitzada aquesta emotiva visita tornarem a Limoges per dinar i després continuem el nostre viatge fins a Toulouse. Arribada a l’hotel i sopar.

Dissabte, 1 d’octubre:

Esmorzar i lliurament de maletes a la recepció de l’hotel.

A continuació visitarem el Museu de la Resistència i la Deportació.

El 1974 antics resistents i deportats de l’Alt Garona es van reunir, van crear una associació commemorativa i van fundar un primer museu associatiu. 

Amb motiu del 50è aniversari de l’Alliberament de Tolosa de Llenguadoc, el 19 d’agost de 1994, el Consell Departamental de l’Alta Garona va inaugurar el Museu Departamental de la Resistència i la Deportació al número 52 de l’allée des Demoiselles. Primerament posades a disposició del Consell Departamental per un període de 10 anys, les col·leccions van passar a ser propietat del Consell Departamental de l’Alta Garona el 31 de juliol de 2004.

L’Associació d’Amics del Museu de la Resistència i la Deportació continua implicada i donant suport al museu. Ella participa en moltes accions. Els antics resistents i deportats testimonien regularment durant les visites escolars, fins al 2016.

El Museu Departamental de la Resistència i la Deportació reobre les seves portes el febrer de 2020 després de 18 mesos de treball. Ho fa al voltant d’un edifici amb museografia i escenografia redissenyats. Lloc d’Història i Patrimoni, el MDR&D és un lloc d’expressió de les lluites i la ciutadania d’ahir, d’avui i de demà. La majoria de les col·leccions de MDR&D estan formades per donacions.

Uns 10.000 objectes i arxius permeten recórrer la història de la resistència, la deportació i la vida quotidiana de la gent de l’Alt-Garonne durant la guerra.

 “La paraula resistir sempre s’ha de conjugar en temps present“. (Lucie Aubrac)

Finalitzada la visita farem un passeig pel centre d’aquesta ciutat i després de dinar viatge de tornada cap a Lleida

Preu per persona en habitació doble compartida: 385 €

Suplement en habitació individual: 87 €

Aquests preus inclouen: hotels, àpats des del dinar del dijous 29 de setembre fins al dinar del dissabte 1 d’octubre, entrades als llocs indicats a l’itinerari, assegurança de viatge.

*Si teniu alguna al·lèrgia o intolerància alimentària indiqueu-nos-ho al fer la reserva.