Seccions‎ > ‎Humanitats‎ > ‎Bloc d'Humanitats‎ > ‎

Diàlegs del dilluns: "El paper de les dones a la societat. D'on venim, on som i on anem"

14 de des. 2013, 14:02 publicada per Web Ateneu   [ actualitzat el 18 de des. 2013, 4:32 ]
La llarga marxa de les dones cap a l’emancipació està plena de somnis i despertars, de lluites, de repressions, de derrotes, d’avançaments i retrocessos. De frustracions i de moments de glòria, segons que ho digui, pocs o molts, d’acomodació al moment, és fa real la dita : “qui dia passa any empeny”. Ara és el moment d’actuar amb fermesa, de fet com tan d’altres. Totes hem de fer aportació d’idees. Treballar per trencar les desigualtats. Fer nostre el Canvi Cultural. 

A Beijing l’ any 1995, és va celebrar la V Conferència Mundial sobre la Dona. Aquestes jornades estaran centrades, divuit anys després, en la valoració dels objectius que allí és van marcar, compartir les experiències, les bones pràctiques de les dones i els homes d’arreu del món i noves estratègies de renovació. Comunicats i declaracions donant l’ èmfasi necessari a les fites aconseguides però també objectivant les que encara resten per aconseguir, un estatus igualitari per a dones i homes de la terra en el proper mil·lenni. Els reptes que és presenten, amb una visió de dona, en els camps de la salut, polítiques, cooperació, desenvolupament, prevenció de la violència... són nous, vells, desafiaments tots ells relatius al desenvolupament de la societat en el nou mil·lenni. 

No podem actuar com qui a aconseguit la fita més important. Si que se’n ha aconseguit, però en queden moltes. Exquisida educació en les formes i maduresa política que garanteix la nostra definitiva implantació en el sistema familiar, local, estatal i democràtic. Ara i aquí, s’ha acabat els temps de la clandestinitat. 

 

CONCLUSIÓ La igualtat dona-home en el pla jurídic ja és un fet, i en la realitat quotidiana s'han fet grans avenços. Però encara queden nombroses estructures, actituds i comportaments que fan que les dones segueixin patint discriminacions importants en els àmbits personal, familiar, associatiu, professional i participatiu en la vida ciutadana. Per això, entre totes i tots hem de contribuir a la construcció d' una societat veritablement igualitària.
Comments