Art i Ciutat : Visita a l’Acadèmia Mariana

16 de març 2015, 4:51 publicada per Web Ateneu
Seguint amb les activitats conjuntes amb Amics de la Seu Vella, Ateneu, Cercle de Belles Arts, Òmnium i Arts de Ponent us proposem fer una visita a l’Acadèmia Mariana.

Ens hi acompanyaran, el Sr. Ignacio Soria de Villalonga arquitecte, el Sr. Antoni Llevot i el Sr. Paco Campo gerent de l’Acadèmia Mariana.
La Real i Pontifícia Acadèmia Mariana fou fundada l’any 1862 per honorar des de la fe i l’art (sobretot de la literatura) la verge Maria. Els Jocs Florals que es fan anualment són dels més antics de Catalunya i tingueren força importància per la Renaixença lleidatana. L’edifici fou bastit entre 1869 i 1871, amb una monumental façana de gust classicista. Al seu interior destaca l’escala, les pintures al fresc, el teatre i
l’oratori gòtico-florentí, amb l’estàtua de la verge en fusta de til·ler, proclamada patrona de Lleida el 5 de gener de 1946 pel papa Pius XII. El papa pius XI i el rei Alfons XIII li donaren l’any 1923 els títols respectius de Pontifícia i Reial.

Un altre espai d'interès és el magnífic Paranimf, restaurat en la darrera remodelació feta a 2006, que ha dotat a l’edifici d’un pati de caire claustral, nova capella i diverses dependències per allotjar, ara com a Casa de l’Església, les següents entitats: Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, Casa Diocesana d’Espiritualitat, Delegació de Joves, Delegació de Pastoral vocacional, Espais culturals Mariana, Fundació Verge Blanca, Hospitalitat de Lourdes i Seminari diocesà.

Dia: diumenge 22 de març.
Lloc i hora de trobada: Ens trobarem a la porta de l'Acadèmia (carrer Acadèmia, 17) a les 10:45 h.
Comments